Gündem

Almanya’dan Büyük Adım: Türkiye, Çin Ve Fas’taki Vize Retlerine İtiraz Süreci Askıya Alındı!

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Çin ve Fas’ta vize retlerine itirazların değerlendirilmesinin askıya alındığını duyurdu.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu uygulamanın deneme amaçlı olduğu ve 6 ay süreceği belirtildi. Açıklamada, ‘salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla vize başvurularının çok ciddi bir yoğunluk altına girdiği’ ve bunun bazı bölgelerde vize randevuları için daha uzun bekleme sürelerine neden olduğu ifade edildi.

Vize Retlerine İtiraz Süreci Askıya Alındı

Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine vize başvurusu yapanlar uzun bir süredir randevu almakta büyük zorluklar yaşadıklarını ve vize ret oranlarının arttığını şikayet ediyorlardı.

Almanya, bekleme sürelerini kısaltmak için üç ülkede bir pilot proje başlattıklarını duyurarak “Vize başvurularını değerlendirecek ek kapasite yaratabilmek ve bekleme sürelerini kısaltabilmek amacıyla Çin, Fas ve Türkiye’de ret alan vize başvurularına itiraz süreci askıya alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Altı ayın sonunda sonuçların değerlendirileceği ve “pilot projenin başarılı bulunması halinde” buna diğer vize bölümlerinin de dahil edilebileceği belirtildi. Açıklamada, itiraz sürecinin “gönüllü olarak tanınan bir hak arama yolu olduğu” ve bu nedenle kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığı vurgulandı.

Daha Detaylı Açıklama Sözü Verildi

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, itiraz sürecinin askıya alındığı üç ülkede, vize reddinin nedenleri başvuru sahiplerine, önceki döneme göre daha ayrıntılı bir şekilde açıklanacak.

1 Haziran 2023 tarihinden önce vize reddi alan ve karara itiraz edebileceği kendilerine tebliğ edilen başvuru sahiplerinin ise itiraz haklarının devam ettiği ve bu itirazların değerlendirileceği duyuruldu.

Normal şartlarda vize başvuruları reddedilenler, ilgili diplomatik misyonlara itiraz dilekçesiyle başvuru yapabilmek için bir ay süreye sahipti.

Açıklamada, vize başvuru sürecinin değişmediği ve gerekli şartların sağlandığı durumlarda vize başvurularına olumlu yanıt verileceği belirtildi.

Schengen vizesiyle ilgili başlayan tartışmalar sonrasında Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin daha fazla Schengen vizesi verildiğini açıklamıştı. Ancak bu dönemde yapılan toplam vize başvuru sayısı ve ret oranlarıyla ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu