Fransa Kıyılarında 100 Bin’den Fazla Ölü Balık Bulundu!
Geminin sahibini temsil eden balıkçılık endüstrisi grubu PFA, yerel saatle Perşembe günü erken saatlerde meydana gelen sızıntının trol ağındaki bir yırtılmadan kaynaklandığını söyledi.
Grup yaptığı açıklamada, sızıntıyı “çok nadir görülen bir olay” olarak nitelendirdi.
Bir çevre grubu, 100.000’den fazla istenmeyen balığın yasadışı olarak boşaltılması olduğunu söyleyerek bu hesaba itiraz etti.
Kampanya grubu Sea Shepherd’ın Fransız kolu, ilk kez sızıntının görüntülerini yayınladı ve okyanus yüzeyini, balık parmakları, balık yağı ve unu seri üretmek için kullanılan bir morina alt türü olan yoğun bir mavi mezgit tabakasıyla kapladı.
Sea Shepherd France, olayın tesadüfi olduğuna inanmadığını, bunun yerine trol teknesinin işlemek istemediği bir tür balığı boşaltma girişimi olduğuna inandığını ve AB balıkçılık kuralları uyarınca yasaklanmış olan “yan avı boşaltma” olarak bilinen bir uygulama olduğunu söyledi.
Fransa’daki kampanya grubunun başkanı Lamya Essemlali, Reuters’e, balıkların kasıtlı olarak tahliye edildiğine inandığını ve gemilerde uzaktan kameralar bulunmasını istediğini söyledi.
“Denizde tam bir cezasızlık var. Kontrol yok, tanık yok ve para cezası yok” dedi.
“Bize şeffaflık borçlular çünkü hayatta kalmamız ve gelecek nesillerin hayatta kalması için hepimizin bağımlı olduğu doğal bir yaşam alanını kullanıyorlar.”
Sea Shepherd France, sızıntının 100.000’den fazla balığın öldüğünü gördüğünü söyledi.
Önemli Noktalar
- Gemi sahibinin temsilcileri, sızıntının trol ağındaki bir yırtılmadan kaynaklandığını söylüyor.
- Çevre grupları, Perşembe günkü olayın istenmeyen balıkların yasadışı bir şekilde boşaltılması olduğunu söylüyor.
- Fransa Denizcilik Bakanı, ülkenin ulusal balıkçılık gözetim otoritesinden soruşturma yapmasını istedi.
Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin, ölü balıkların görüntülerini “şok edici” olarak nitelendirdi ve ülkenin ulusal balıkçılık gözetim otoritesinden olayla ilgili soruşturma başlatmasını istediğini söyledi.
Margiris gibi trol tekneleri, uzunluğu 1 kilometreden fazla olan sürükleme ağları kullanır ve balıkları gemideki fabrikalarda işler; bu, çevreciler tarafından ağır bir şekilde eleştirilen bir uygulamadır.
Eylemcilerin protestolarının ardından Margiris, 2012 yılında Avustralya sularını terk etmek zorunda kaldı.